Tényleg kövér vagy? Mire következtethetsz a testzsír százalékodból?

Testzsír százalék

Sok ember, aki sovány, valójában azt hiszi, hogy tényleg az is. Ez hatalmas tévedés: nem csupán a „gömbölyűség” határozza meg, hogy egy ember valójában kövér-e, vagy pedig inkább sovány. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a testzsírszázalék adja meg, hogy egy ember a saját alakjához, formájához képest valójában kövérnek számít-e vagy sem.

Egy 80 kg-os ember lehet túlsúlyos és izmos is: ugyanez igaz egy 100 kg-osra. Maga a testösszetétel, vagy a sovány és zsíros szövetek aránya sokkal fontosabb információ, mint a testsúly.

Mi az a testzsír százalék?

A testzsír százalék nem más, mint a sovány testtömeg (izmok, csontok, vér, belső szervek) és a zsírszövet aránya. A sovány testtömeg igazából a hasznos súly, sportolóknál általában ez a testtömeg dominál. Ha mondjuk egy 100 kg-os embernek a testzsír százaléka 20%, ez azt jelenti, hogy az 20kg zsírral és 80kg hasznos szövettel rendelkezik.

Hogyan oszlik el a testzsír?

Ez is rendkívül fontos tényező, hogy hogyan oszlik el. A has körül raktározott zsír nagyobb egészségügyi kockázatot rejt magában, mint a test más részein, egyenletesen elhelyezkedő zsírszövet. A combon elhelyezkedő zsírszövet például sokkal kevésbé kockázatos egészségügyi szempontból.

Mi határozza meg a testzsír eloszlását?

A genetika és a hormonális tényezők. Akik picit szerencsésebb genetikával rendelkeznek, azoknak a testzsírja inkább a comb körül helyezkedik el a hasi részek helyett. A magasabb tesztoszteron szint általában a hasi elhízást vonja maga után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.